Gode grunde til høns i haven

 1. Det tager kun 2 minutter om dagen
  Der skal åbnes og lukkes for hønsene, hentes æg og tjekkes, om de har nok rent vand og foder. Bruges der nogle gode vand- og fodersiloer, behøver man som regel kun fylde op 1-2 gange om ugen.
 2. Friske æg
  Man får mere velsmagende, flottere og mere friske æg, når man får dem fra sine egne høns. Æg fra supermarkedet er lang tid undervejs. Hvis du er heldig, er æggene i supermarkedet 1 uge gamle, når du køber dem, oftes længere.
  Selvom du køber økologiske æg, får du ikke en mere flot og velsmagende blomme end den fra dine egne høns, der har haft adgang til græs og ukrudt i din have.
 3. Du ved, at hønen har haft det godt
  Du kan vælge dyrevelfærd ved at købe økologisk i supermarkedet, men ingen høns får det bedre, end de forhold du kan give dem i din egen have. Sørg for, at dine høns har adgang til noget grønt og noget at skrabe i, giv dem dine køkkenrester, frisk vand og fuldfoder, og de vil belønne dig med masser af skønne æg.
 4. Lær børn, hvor maden kommer fra.
  Med høns kan du på en helt enkel og konkret måde demonstrere for børn, hvor maden kommer fra og hele vores økosystem. Mange børn tror, at maden bare er noget, vi køber i supermarkedet. Og det er det jo slet ikke.
  Ved dine børn, hvor æg kommer fra? Og selvom de ved det, bekymrer de sig så over, hvordan hønen der har lagt det, har det…? Det gør de, når det er æg fra dine egne høns.
 5. Høns spiser ukrudt, fluelarver og andre uønskede insekter
  Send gerne hønsene en tur ned i køkkenhaven og under æbletræerne i foråret. Så får de fjernet snegleæg, biller og andre skadedyr, de spiser skud af mælkebøtter, og de får skrabet, iltet og gødet jorden i køkkenhaven, så den er perfekt til at så i.
 6. Hønsemøg er den allerbedste gødning, du kan få
  Der er altid naturlig gødning til køkkenhaven, under frugttræerne og til roserne.
  Det er derfor en fornøjelse at muge ud i hønsehuset og få samlet hver lille lort som var det guldklumper.
  Hønsegødning er det mest kvælstofholdige dyregødning, der findes. Der er mange muligheder for anvendelse – en tur i gennem kompostbeholderen giver prima, gødet kompost. Opblandet med vand, er det perfekt gødning til dine køkkenhave og dit drivhus. Brug det overalt. Det er fantastisk – men vær forsigtigt, det er meget effektivt og stærkt.
 7. Høns er flotte og underholdende at se på
  Der er ikke meget, der er flottere end en flok høns på en grøn græsplæne. Og det er utroligt sjovt at sidde og betragte en flok høns, der støvbader under en busk eller se, hvordan de kalder på hinanden og socialiserer i hønsegården. Det kan kun anbefales at placere en bænk ved hønsegården og at drikke eftermiddagskaffen der hver dag. Så bliver man glad!
 8. Høns giver socialt samvær
  Der er masser af hønseinteresserede mennesker, nogle er organiserede i klubber hvor de samles til foredrag og udstillinger for at forbedre standarden på de mange forskellige hønse racer.
  Andre er samlet i webfora eller facebookgrupper men alle er glade for at vise deres dyr frem og kan snakke om dem i timevis.